medialle

Medialle

Hengityssuojaintehdas rakentui muutamassa viikossa

lifa-air johan brandt
Katso video
Kirjoitettu 27.5.2020

Jusacon teki mahdottomasta mahdollista

Maamme huoltovarmuus parani kerralla, kun Lifa Airin Suomen tehdas starttasi hengityssuojainten tuotannon. Tehdashallin rakentaminen Jusaconin toimesta hipoo ennätyksiä joka saralla. Parin tuhannen neliön tuotantotila sisutuksineen rakennettiin viimeistelyä vaille valmiiksi vain kolmessa viikossa. Jusaconin kokonaisvaltainen projektinjohto ja kattava alihankintaketju yhdessä ripeän viranomaisyhteistyön kanssa mahdollistivat sen, että hengityssuojainten tuotanto saatiin käynnistettyä kotimaassa.
Nopeaa reagointia, ketterää joustavuutta ja huippuosaamista. Näin kuvailee suomalaisen henkilösuojaimiin erikoistuneen yrityksen, Lifa Airin toimitusjohtaja Johan Brandt yhteistyökumppaniaan Jusaconia. Kun taito nivoutuu yhteiseen tahtotilaan, voidaan saavuttaa jotain ennennäkemätöntä: rakentaa Suomeen suu- ja nenäsuojaimia sekä hengityssuojaimia valmistava tehdas vain muutamassa viikossa.

Teollisuushallista tuotantotilaksi

Lifa Air etsi tuotantotilaa hengityssuojainten valmistusta varten. Sopivien tilojen löytäminen oli haastavaa, sillä vaatimuksena oli käynnistää toiminta nopeasti ja tuotannolle tarvittiin riittävän suuret puhdastilat.

– Kävimme katsomassa mitä erilaisimpia tiloja, mutta yksikään niistä ei soveltunut sellaisenaan käyttöömme. Kuin sattumalta löysin ilmoituksen valmistuvasta teollisuushallista, joka voisi sopia meille, Johan Brandt kertoo.

Käytyään paikan päällä ja tutustuttuaan Jusaconin kohteeseen, Brandt vakuuttui heti. Halli oli juuri sopiva aihio hengityssuojaintehtaalle.

– Kiinteistön muuntaminen tarpeisiimme oli kuitenkin iso kysymysmerkki. Pysyisimmekö projektin tiukassa aikataulussa, ja kuka toteuttaisi haluamamme muutostyöt?

Jusaconin kanssa luottamus yhteiseen tekemiseen syntyi välittömästi.

– Nopean reagoinnin ja muutoskyvykkyyden myötä heräsi usko siihen, että yhteistyöllä pääsisimme maaliin ja tekisimme mahdottomasta mahdollista. Kaupat lukittiin vielä samana päivänä, Brandt kertoo.

Jusaconin toimitusjohtaja, hankkeen sydän Juhani Rautio kuvaa, kuinka tuosta hetkestä pyörähti vauhtiin ennenäkemätön urakka niin nopeuden kuin mittakaavankin suhteen.

– Samaisena lauantai-iltana tavoitimme epoksimiehemme kirjaimellisesti saunan lauteilta. Seuraavana aamuna 1200 neliön lattiaa ryhdyttiin pinnoittamaan usean miehen voimin. Rakennustyötä tehtiin äärirajoilla, työntekijät tahkosivat ympäripyöreää päivää, kolmessa vuorossa.

Kullanarvoinen verkosto aliurakoitsijoita

Juhani Rautio otti heti hankkeen alkumetreiltä kopin urakan projektinjohdosta ja valvonnasta. Vuosikymmenten aikana rakentunut, luotettujen aliurakoitsijoiden verkosto mahdollisti hankkeen ketterän toteutuksen.

– Minulla on pitkä kokemus rakennusalalta pientalojen pystytyksistä kerrostalohankkeiden projektipäällikön tehtäviin. Parin vuosikymmenen mittaan matkaani on valikoitunut osaavia tekijöitä, joita kaikkia yhdistää halu tarttua mahdottomiin haasteisiin. Tässä tehdashankkeessa pääsimme näyttämään, mitä kattavalla aliurakointiverkostolla, intohimoisella tekemisen tarmolla ja saumattomalla yhteispelillä voidaan saavuttaa. Ketju toimii aina tehokkaasti, nyt paiskimme töitä tuplateholla.

Juhani Raution mukaan tehdashanke herätti hämmästystä myös omassa alihankintaketjussa. Hän soitti puutavaratoimittajalleen tilatakseen työmaalle, heti toimitettuna, tuhat neliötä vaneria.

– Tilaus ei ollut kyseisellä viikolla suinkaan ensimmäinen. Myyjä kysyikin epäuskoisena: ”Mitä ihmettä te siellä oikein touhuatte?” Totesin, että tässä on nyt isompi yhteinen tahtotila saada tehdas pystyyn. Ei aikaakaan, kun kaveri oli itsekin pakkaamassa tavaraa, jotta tarvittava määrä levyä saatiin haalittua kasaan. Seuraavana aamuna myyjä tuli itse katsomaan työmaalle, eikä saanut sanaa suustaan. Kaikki vanerit oli jo ruuvattu paikoilleen.

Nopeus ja tehokkuus ovat perustuneet laajan yhteistyöverkoston ohella taitavaan suunnitelmallisuuteen.

– Rakennushankkeissa keskimäärin 85 prosenttia työstä on logistiikkaa. Tavaraa tuodaan työmaalle usein väärään aikaan ja liikutellaan siellä paikasta toiseen. Kun logistiikan optimoi siten, että toimitusaikataulut ovat oikeat, ja paketit sijoitetaan tontille heti oikeaan paikkaan, säästyy aikaa ja kustannuksia. Samalla maksimoidaan turvallisuus ja siisteys työmaalla, Juhani Rautio muistuttaa.

Muutostoiveisiin reagoitiin lennosta

Tehdashanke edellytti äärimmilleen vietyä joustavuutta ja kykyä reagoida ripeästi asiakkaan toiveisiin.

– Projekti laajentui urakan edetessä. Jusacon sai rakennustyön ohella huolehdittavakseen lähes kaiken muunkin, aina kiinteistön turvajärjestelyistä tehtaan taukotilojen kalustukseen, Jusaconin yhteistyökumppanit Otto Airamo ja Joona Airamo kertovat.

Juhanilla on kollegoidensa mukaan ainutlaatuinen kyky hahmottaa kokonaisuuksia sekä tehdä äärimmäisen nopeita päätöksiä ja korjausliikkeitä. Nämä taidot joutuivatkin urakan mittaan todelliseen tulikokeeseen. Työt olivat jo hyvässä vauhdissa, kun Johan Brandt totesi tehtaan tarvitsevan tuhat neliötä lisää tilaa.

– Ideani esittämisestä kului vain vuorokausi, kun Juhanilla jo oli tarjota asiantunteva ehdotus suunnitelmineen. Vain viikossa tehtaaseen rakentui toinen kerros. Tässä hankkeessa päätöksiä ei olla haudottu, vaan on tehty, mitä on haluttu.

Johan Brandt hämmästelee, ettei ole missään nähnyt vastaavaa muutosvalmiutta ja aliurakoitsijoiden ketjua.

– On ollut meille ensiarvoisen tärkeää, että olemme saaneet käydä toiveistamme rakentavaa dialogia ja luottaa hankkeemme rakennusalan asiantuntijoiden käsiin. Ilman Jusaconia tätä tehdashanketta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa haluamallamme aikataululla.

Tehdasurakkaan ovat urakkatiimin ohella osallistuneet kiitettävällä panostuksella ja talkoohengellä myös rakennusvalvonta, sähköyhtiö ja teleoperaattori.

– Viranomaistarkastukset ja lopputarkastukset järjestyivät ennätysajassa. Tarvittavat muutokset hoituivat sähköyhtiön puolelta ripeästi, viikkojen sijaan puhuttiin päivistä. Normaalisti kiinteän Internet-kuidun tilaus veisi neljäkin kuukautta, nyt asiat  tapahtuivat parissa viikossa, kiinteistöosakeyhtiön rakennusaikainen hallituksen puheenjohtaja Otto Airamo kiittelee.

Valmius rakentaa räätälöityjä halleja

Jusaconin toteuttama hengityssuojaintehdas on asiakaslähtöisen räätälöinnin huippuesimerkki. Urakan myötä oivallettua tullaan Otto ja Joona Airamon mukaan soveltamaan myös tuleviin hankkeisiin.

– Vaikka ydintoimintamme on rakentaa halleja pääkaupunkiseudulle, tulevaisuudessa teemme luultavasti yhä enemmän asiakkaan toiveiden mukaisia avaimet-käteen toteutuksia myös hallien sisustusten osalta. Vahvuuksiamme ovat ketterä alihankintaverkosto, pitävät aikataulut ja selkeä hinnoittelu. Kokonaisvaltainen projektinjohto on nyt tehdashankkeen myötä osoittautunut toimivaksi malliksi.

Hengityssuojaintehtaan koneet ovat vasta lämminneet, kun Johan Brandtin katse tähyilee jo seuraavia askelmerkkejä.

– Loistavasti alkanut yhteistyö Jusaconin kanssa jatkuu. Tontilla on vielä rakennusoikeutta jäljellä, suunnitelmissa siintääkin jo tehtaan laajennus, Brandt paljastaa.

Lisätietoja tiedotusvälineille:
 
Joona Airamo, yhteistyökumppani
040 5211 342
 
Otto Airamo, yhteistyökumppani
040 7534 618
 
Rakennusteknisissä asioissa
Juhani Rautio, Toimitusjohtaja
045 143 6662